ирощувати рибу можна не тільки в ставках або садках, але і басейнах. Басейни можуть бути дерев'яними, металевими, з скловолокна, пластмаси, бетонними і земляними. Бетонні та земляні басейнових господарства можуть бути створені на березі водойм-охолоджувачів або скидних каналів ГРЕС, АЕС. Басейни можуть бути на відкритому повітрі або під дахом. Вони можуть мати різну форму: круглу, квадратну, витягнуту прямокутну. Остання, характерна для земляних і бетонних басейнів. Існують басейни вертикального типу (силоси). У них, щоправда, менш ефективно вирощувати осетрових, беруть корм з дна і не використовують всі водне простір. У басейнах вирощують рибу при високій щільності посадки і годівлі повноцінними гранульованим комбікормами.
В порівнянні з Садковим вирощуванням басейнове рибництво має як переваги, так і недоліки. До переваг можна віднести більш високу керованість умовами утримання риби. У басейнах можна змінювати проточною, створювати сприятливий температурний і гідрохімічний режим. У басейнах можна вирощувати рибу цілий рік, особливо якщо вони під дахом.
У басейновому господарстві можлива повна механізація та автоматизація всіх процесів. До недоліків можна віднести те, що водопостачання басейнів здійснюється механічно за допомогою насосів. Отже, необхідна насосна станція. Воду з басейнів потрібно очищати, значить повинні бути споруди для очищення води. Все це здорожує продукцію. Собівартість вирощеної в басейнових господарствах риби вище, ніж навіть в Садковий приблизно в 1,5 рази, не кажучи вже про ставкової рибі.
Тому в басейнах потрібно вирощувати дорогу делікатесну рибу: осетрових, лососевих. Щільності посадки всіх видів риб розраховують таким чином, щоб у залежності від інтенсивності водообміну і ступеня очищення води рибопродуктівность складала від 20 до 100 і більше кг з 1 м ³ або 1 м ² для осетрових риб. Для прикладу можна навести нормативні щільності посадки для коропа. Молодь масою до 50 г вирощують у пластикових басейнах площею 1 - 4 м ².
Водообміну має здійснюватися за 15 - 20 хвилин при вирощуванні молоді до 1 року і за 20 - 30 хвилин при вирощуванні від 1 до 50 м. Товщина шару води в басейнах для личинок масою 15 мг повинна бути 20 - 30 см, для 50 мг - 30 см., Для малюків до 1 г - 50 см і для сеголеток до 50 г - 1 м. Щільність посадки личинок до 15 мг - 100 тис. / М ³, до 50 мг - 50 тис. / М ³, до 1 г - 25 тис. / м ³ і від 1 до 50 г - 1 тис. / М ³. Виживаність личинок масою до 15 мг становить 80%, до 50 мг - 70%, до 1 г - 85% і до 50 г - 95%. Тривалість подращіванія до 15 мг становить 6 - 7 діб., Від 15 до 50 мг - 7 - 8 діб, від 50 до 300 мг - 15 діб., Від 300 мг до 1 г - 15 діб. і від 1 г до 50 г - 90 - 120 діб.
Товарного коропа вирощують у прямокутних басейнах площею від 10 до 200 тис. / М ³ при глибині води не менше 1 м. Питома витрата води на 1 кг риби становить 0,04 л / с при масі риби 100 г, 0,03 л с - при 300 г і 0,02 л з - за 500 г. Повний водообміну в басейнах повинен здійснюватися за 15 - 20 хв. Щільність посадки годовіков масою 50 г повинна бути 250 - 300 прим. / М ³. Вихід - 90%. Середня маса товарної риби повинна складати 500 г.
Таким чином, кінцева рибопродукція становить від 112 до 135 кг / м ³. Наведені нормативи можуть служити орієнтиром для визначення щільностей вирощування для інших видів риб, виходячи з конкретних умов басейнового господарства і потреб, перш за все в кисні, цих видів.
2На підставі викладених документів прийняті наступні норматив(10.04.2010 12:42)
0
№ Назво норми Одиниці виміру Кількість Утримання плідників на теплій воді 1 Середня маса плідників Кг 3 2 Щорічний приріст Кг 0,8-1,0 3 Середня тривалість використання плідників в рік Раз 3-4 4 Доступний щорічний відхід із кожної вікової групи: -За період утримання -Після ін’єкцій і взяття статевих продуктів % -----
5 10 5 Резерв плідників % 100 6 Співвідношення самців і самок Особи 1:1 7 Щільність посадки Кг/м3 30 8 Температура води 0С +22 9 Водообмін в басейнах Год 1 10 Рецепт корму Марка РГМ-8В 11 Добовий раціон годівлі у % до маси тіла % 1,3 12 Освітлення Люкс 200 13 Вміст кисню в басейнах Мг/л 4-8 14 Режим годівлі Раз/добу 5-8 15 Якість води По ОСТ 15-288-83 Утримання плідників в термокамері 1 Щільність посадки Кг/м3 30 2 Тривалість утримання Доба 45-60 Період пониженої температури від 22 0С до 10 15 0С 10-15 При температурі 10-15 0С 20 Період підвищення температури від 10-15 0С до 2 0С 15-25 3 Водообмін Год 1 4 Годівля не проводитися Отримання та інкубація ікри, витримування личинок 1 Температура води для плідників 0С +22 Для інкубації +19 +21 Для личинок +26+28 2 Витрата води при витримуванні плідників на 1 кг маси тіла л/с 0,02 3 Тривалість утримування самок і самців до взяття статевих продуктів Доба 2 4 Дозрівання плідників після ін’єкції % 50 5 Середня робоча плодючість однієї самки Тис шт. 250 6 Витрата води на один апарат «Вейса» л/с 0,05 7 Тривалість інкубації при температурі 22 0С Сутки 2,5-3 8 Виживання ікри під час інкубації % 75 9 Виживання витриманих личинок % 70 10 Освітлення (24 год) Люкс 200 11 Якість води По ОСТ 15-282-83 Підрощування личинок 1 Початкова маса Гр. 0,001 2 Кінцева маса Гр. 0,05 3 Тривалість вирощування Доба 15 4 Виживання % 68 5 Температура води 0С +28 6 Ідеальна витрата води на 1 кг риби в кінці вирощування Л/с 0,5 7 Глибина води при підрощуванні М 0,3 8 Вид корму Марка Стартовий корм 9 Щільність посадка Тис шт./м2 20 10 Частота годівлі на добу Раз 24 11 Освітлення (24 год) Люкс 500 Вирощування мальків 1 Початкова маса Гр. 0,05 2 Кінцева маса Гр. 1,0 3 Тривалість вирощування Доба 20 4 Виживання % 65 5 Температура води 0С +28 6 Ідеальна витрата води на 1 кг риби в кінці вирощування Л/с 0,5 7. Щільність посадка Тис шт./м2 5,2 8 Глибина води у лотку М 0,3 9 Частота годівлі на добу Раз 20 10 Вид корму Марка РК-С 11 Освітлення (20 год) Люкс 500 12 Якість води По ОСТ 15-282-83 ----- Вирощування молоді до 50 гр 1 Початкова маса Гр. 1 5 Кінцева маса Гр. 50 3 Тривалість вирощування Доба 105 4 Виживання молоді масою: 7гр 24гр 50гр % 92 94 95 5 Температура води 0С +25 6 Проточність: (водообмін) Від 1 до 7 г Год 2 Від 7 до 24 г 2 Від 24 до 50 г 1 7 Вид корму марка РК-С, РГМ-5В 8 Частота годівлі Від 1 до 7 г Раз на добу 20 Від 7 до 24 г 15 Від 24 до 50 г 12 9 Освітлення (20 год) Люкс 200 10 Якість води pH О. е 6,5-7,5 БПК 5 Мг О2/л 3-10 Перманентна окисненість Мг О2/л До 10 Нітрити Мг/л До 0,5 Нітрати Мг/л До 100 Вирощування товарного коропа 1 Початкова маса Гр. 50 2 Кінцева маса Гр. 425 3 Тривалість етапа при вирощуванні до 425 гр Доба 140 4 Виживання коропа масою: 100гр 175гр 284гр 425гр % 96 98 98 99 5 Температура води 0С +25 6 Водообмін в басейнах Год 1 7 Вид корму Марка РГГМ-8В 8 Частота годівлі Раз на добу 10 9 Освітлення Люкс 200