Guerreros2965 | Дата: Субота, 09.10.2010, 17:56 | Повідомлення # 1 |
Рядовий
Група: Администраторы
Повідомлень: 9
Статус: Offline
| Перспективним об`єктом осетрівництва являється стерлядь – найцінніший прісноводний вид осетрових населяючий басейни великих рік. Від інших видів осетрових добре відрізняється великим числом бічних жучок (58-71). Спинних жучок – 11-18, черевних – 10-20. В спинному плавнику 39-49 променів, в анальному – 20-30. Рот невеликий нижній. Нижня губа посередині перервана, вусики як правило бахромчаті . Забарвлення спини від темнувато-сірого до сірувато-коричневого, черево білого кольору. Стерлядь представлена трьома формами: гострорилою, типічною і тупорилою. Довжина до 1-1.25м , маса до 16кг, зазвичай до 6-6.5кг. Приблизна тривалість життя до 26-27років. Прісноводна риба. Держиться біля дна на глибоких ділянках річки. Зимою залягає на ями. Основу харчування складає м`який бентос, головним чином личинки хірономід, в меншій степені кількості личинки волохокрилець, дрібні молюски. Самці досягають статевої зрілості в 4-5 років, самки - в 5 – 7 років. Плодовитість може досягати більше 100тис. ікринок. Розмноження проходить в квітні-червні. Нерест проходить при температурі 10-15град. на течії, при глибині 7-15м. Вихід личинок – на 6-9 день після оплодотворення. Стерлядь занесена в Червону книгу Міжнародного союзу охорони природи, так як знаходиться під загрозою зникнення. В якості об`єкта товарного осетрівництва стерлядь володіє рядом незаперечних переваг: 1 . Не дивлячись на порівняно невеликі розміри, стерлядь швидше всього досягає своєї товарної маси 2. Серед інших видів осетрових стерлядь являється найбільш делікатесною продукцією. Біохімічний склад м`язової тканини стерляді відрізняється великим вмістом білка та жиру, ніж у інших представників осетрових. Крім того, смакові якості стерляді по достоїнству оцінені по всьому світі. 3. Стерлядь являючись прісноводним видом, найбільш придатна для вирощування в системах замкнутого водопостачання(УЗВ). 4.Більш раніше серед інших видів осетрових настає статева зрілість, а в умовах УЗВ може наступати і у віці 2-3 років, між нерестовий інтервал складає 1 рік. 5. Виробники стерляді невеликі по розмірах відносно інших осетрових, що полегшує їх утримання, особливо в басейнових умовах, і роботу з їми при проведенні нерестових кампаній. Ці фактори успішно дозволяють використовувати стерлядь для виробництва харчової чорної ікри і посадочного матеріалу .
|
|
| |