Guerreros | Дата: П`ятниця, 10.09.2010, 12:48 | Повідомлення # 1 |
Рядовий
Група: Администраторы
Повідомлень: 4
Статус: Offline
| Достатня аерація - умова одержання добрих господарських показників. Розрізняють біологічну, хімічну та механічну аерацію. Біологічна аерація має за мету прискорити розвиток у водоймі фітопланктону - основного природного продуцента, що забезпечує 80% усього кисню. Для стимуляції росту фітопланктону з успіхом використовують мінеральні добрива. Добрий ефект дає і правильно сформована полікультура, до складу якої, входять рослиноїдні риби. Хімічна аерація - це внесення хімічних речовин, що виділяють кисень. Це перекись кальцію Са2О, перекис водню Н2О2, марганцево-кислий калій KMnO4 та інші. Необхідно точно дотримуватись доз, що рекомендуються: наприклад доза KMnO4 не повинна перевищувати 0,1 г/м3, а доза перекисю кальцію - 2кг/м3. Механічна аерація полягає в застосуванні різноманітних приладів, що сприяють насиченню води киснем. Цей спосіб аерації не має побічних ефектів. Найпростіший пристрій для механічної аерації - водобійний столик, що встановлюється у місці водоспуску.Більш ефективні дощувальні пристрої. Існують і більш складні аератори, наприклад,аератор, обладнанийгребним винтом і працюючим від електродвигуна. Він переміщаються по площі за допомогою понтонів. З погляду економічної доцільності застосовувати спеціальні аератори слід тільки в тих водоймах, дде рівень рибопродуктивності перевищує 3 тони з гектара. В інших випадках краще зупинитися на біологічній чи хімічній аерації.
Кравчук Олександр
|
|
| |